В Българското национално радио цензура няма.Това каза генералният директор на общественото

...
В Българското национално радио цензура няма.Това каза генералният директор на общественото
Коментари Харесай

Шефът на БНР пред СЕМ: В радиото няма цензура

" В Българското национално радио цензура няма. "

Това сподели генералният шеф на публичното радио Милен Митев пред Съвета за електронни медии СЕМ по време на обществена среща през днешния ден. Разговорът бе иницииран от медийния регулатор заради спряното по решение на Програмния съвет на БНР интервю с съветската посланичка Елеонора Митрофанова, взето от Петър Волгин.

Решението беше необятно коментирано и в подтекста на това дали е разследване на въздействие на ръководителя на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски, който през последните месеци показва свръхактивност по всевъзможни тематики. След остра обществена реакция на украинската посланичка Олеся Илашчук ведната последва следващата позиция на Пеевски, в която даваше инструкции изявлението да се спре.

Днес Волгин поиска СЕМ да изслуша и него по отношение на проблема със спряното изявление, като изпрати писмо до медийния регулатор. Волгин упорства да осведоми съвета какво се случва в БНР. Съвет за електронни медии обаче отхвърли да направи това, като членове на съвета настояха да не се трансформира авансово заложеният формат на днешната среща. 

Директорът на БНР през днешния ден обоснова изказванието си за липса на цензура в радиото с няколко обстоятелството.

" Това събитие мисля, че задоволително ясно беше показано в предаването „ Политически НЕкоректно “ в събота, в което водещият Волгин задоволително обширно разяснява гледната си точка за аргументите, заради които изявлението е било спряно, както и в изявлението на програмния ни шеф ", смята Митев.

Според него управлението на стратегия „ Хоризонт “ вярно е решило, че неприемлив събеседник няма.

„ Ако това решение беше взето авансово и беше отказано въобще да се запише това изявление, то тогава считам, че щяхме да водим същия диалог за цензура, само че два дни по-рано. И тогава може би господин Волгин щеше да има доста повече съображение за своята позиция “, уточни генералният шеф на БНР.

Той описа, че съгласно данните, с които разполага, при първичното обмисляне е била показана информация, че са отправени предложения както към съветското, по този начин и към украинското посолство.

„ Впоследствие от посолството на Украйна отговор по този начин и не идва, от информацията, която имам. А госпожа Митрофанова е удостоверила опцията да пристигна и да бъде записана за изявление “, означи Митев.

По думите му достолепието и качествата на позицията на Програмния съвет, по чиято преценка изявлението не е излъчено, са, че тя не е взета въз основата на личността на Митрофанова или въз основата на личността на водещия Петър Волгин.

Тя е учредена на чуване на съответното изявление и преценка, че по метода, по който е направено в своя заключителен вид, " то не дава отговор на нашите публицистични стандарти и би могло по някакъв метод да подведе нашата публика ".

„ В този смисъл, мисля, че това е вярното решение и даже някой да счита, че е закъсняло, коства ми се, че едно авансово предпоставяне, че Волгин няма по какъв начин да направи изявлението както би трябвало, не би било редно. И това към този момент би довело до доста по-основателни терзания за цензура “, сподели още той.

В изявлението, което Митрофанова даде на Волгин, е имало директни закани към България. Освен това то е било направено от журналист, който тя самата си е поискала. Така през вчерашния ден Даниела Късовска, председател на Програмния съвет на БНР, изясни за какво това изявление е било спряно. 

" Имаше закани в това изявление към България за решенията и позициите, които тя взема, в две направления - във връзка с Паметника на Съветската войска и във връзка с бъдещето на " Лукойл ". Директни закани, че България ще понесе последствията от тези свои решения ", изясни Късовска.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР